De effecten van op sport en bewegen
voetbal, fit, wassenaar, sport, bewegen

Bewegen is gezond

Er gebeurt namelijk van alles in je lijf zodra je in beweging komt. Het activeert lichamelijke en geestelijke processen. Voor veel ziektes is aangetoond dat bewegen en sporten bijdraagt aan het voorkomen ervan, het herstel of het voorkomen van achteruitgang.

Dus waar wacht je nog op? 

 Je wordt fitter door voldoende beweging en dat komt hierdoor: 

 Beweging verbetert je stofwisseling 

Met de stofwisseling wordt brandstof in je cellen omgezet naar energie. Je lichaam wordt beter in het oppikken van brandstof uit je bloed, wat de kans op diabetes type 2 verlaagt. 

 Beweging stimuleert je bloedsomloop 

Je zet je hart en bloedvaten aan het werk waardoor ze sterker worden, dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

 Beweging zorgt voor endorfines in je lichaam, gelukshormonen 

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) verklaart dat endorfine de gevoelens van pijn remt. Naast dat endorfine pijnstillend werken, stimuleren ze ook het gevoel van geluk en welbevinden. Zo worden gevoelens van somberheid, depressie, angst en stress geremd.  

 Beweging zet je hersenen aan het werk 

Delen van je hersenen worden extra geprikkeld, de doorbloeding van je hersenen neemt toe en de werking van hormonen en andere stoffen in je brein verbetert. Zoals de werking van dopamine, een stof die een rol speelt bij de communicatie tussen de hersencellen. Bij verschillende hersenaandoeningen, zoals bij de ziekte van Parkinson, depressie, angststoornissen en dementie is de werking van dopamine verstoord. Ook maak je door beweging nieuwe hersencellen aan en creëer je nieuwe verbindingen in de hersencellen.

De effecten van sport en bewegen.

fit, wassenaar

Beweeg mee

De manier waarop en de reden waarom mensen bewegen verandert met de leeftijd, maar bewegen blijft een menselijke behoefte. De één beweegt om de competitie aan te gaan, de ander beweegt om mensen te ontmoeten en weer een ander beweegt om af te vallen. Het is dus belangrijk dat het bewegen wat je doet aansluit bij wat je wil, wat je kan en wat je leuk vindt. 

Genoeg bewegen is voor zowel volwassenen als voor kinderen belangrijk. Door als kind al jong veel en gevarieerd te bewegen, groeien de spieren en botten goed. En met stevige botten en spieren kan het kind vervolgens weer beter bewegen. Hierdoor verbeteren evenwicht, coördinatie en motoriek en kan het kind zicht letterlijk handiger door de wereld bewegen. Naast de fysieke ontwikkeling is het ook goed voor de mentale en sociale ontwikkeling. 

Contact

Wil je meer weten over Fit in Wassenaar? Heb je een idee om bij te dragen aan activiteiten voor een gezonde leefstijl voor onze inwoners?

Mail ons op info@fitinwassenaar.nl

of vul het contact formulier in.

Stel een vraag