Bewegen als onderdeel van de zorg 

Voorkomen is beter dan genezen

Bewegen draagt bij aan het voorkomen van gezondheidsklachten, sneller herstel na ziekte en ook het verminderen van klachten van mensen die (chronisch) ziek zijn. Ook kunnen patiënten die een operatie moeten ondergaan sneller en beter herstellen na de ingreep als zij vooraf in een zo goed mogelijke conditie zijn.

De coronapandemie heeft nog eens extra duidelijk gemaakt hoe belangrijk een gezonde leefstijl is. Ongezond gedrag, zoals roken, ongezonde voeding en te weinig bewegen is verantwoordelijk voor maar liefst twintig procent van de ziektelast in Nederland.

Een integrale inzet op bewegen biedt kansen om een sterkere verbinding te leggen tussen het beweegdomein, het curatieve domein en het welzijn- en sociale domein. Er is al heel veel beschikbaar aan kennis, richtlijnen en erkende interventies, alleen ontbreekt nog vaak op lokaal niveau de verbinding, verwijzing en nauwe samenwerking tussen deze domeinen.

Gezondheidswinst

Het is bekend dat de meeste gezondheidswinst op bewegen te behalen is door mensen die helemaal inactief zijn. Met de juiste adviezen, verwijzing, toeleiding en begeleiding vanuit de verschillende professionals kan maatwerk op bewegen een verschil maken.

Voor mensen met een fysieke beperking die moeite hebben met (genoeg) bewegen is het vaak met de juiste professionele (sport/beweeg) begeleiding toch mogelijk om te blijven bewegen en aan de beweegrichtlijnen te voldoen. Daarvoor is het belangrijk dat de juiste begeleiding bij de juiste mensen terecht komt. Dit staat ook beschreven in het Beleidsadvies Bewegen 2021-2040 van de Rijksoverheid.

Wil jou organisatie hier een rol bij spelen of heb je een initiatief om dit te ondersteunen? Neem dan contact op via het contact formulier.

voetbal, fit, wassenaar

Contact

Wil je meer weten over Fit in Wassenaar? Heb je een idee om bij te dragen aan activiteiten voor een gezonde leefstijl voor onze inwoners?

Mail ons op info@fitinwassenaar.nl

of vul het contact formulier in.

Stel een vraag