ontspannen, wassenaar, fit,
Positieve manieren om te ontspannen

Minder jagen en meer vertragen

Balans tussen spanning en ontspanning

Voldoende rust en herstel draagt bij aan je fit voelen. Je tempo (te) hooghouden en maar doorhollen doet je geen goed. Dat merk je uiteindelijk aan je gezondheid, want je lijf gaat je op een moment alarmsignalen sturen; van prikkelbaar zijn, hoofdpijn hebben, vergeetachtig worden tot vermoeid of compleet gestresst thuis zitten. Belangrijk is dat je je realiseert dat je alleen prestaties kunt leveren als je balans aanbrengt tussen de inspanningen die je levert en de ontspanning die je nodig hebt.  

Hieronder verschillende positieve manieren om te ontspannen: 

Bewegen

Er is bewijs dat voldoende bewegen van invloed is op de mentale gezondheid. Voldoende lichaamsbeweging werkt mee aan een goed gevoel van eigenwaarde en tevredenheid. Ook heeft het een positief effect op emotionele stoornissen en stemmingsstoornissen. Beweging heeft in sommige gevallen hetzelfde effect als een antidepressiva. Verder werkt lichaamsbeweging positief in het verwerken en tegengaan van stress gerelateerde klachten. 

Lichamelijke beweging en sport beschermt tegen chronische stress. Dat geldt voor alle vormen van beweging: Naast yoga geldt het ook voor andere vormen van sport. Van hardlopen en wandelen tot zwemmen, fietsen en tennissen. Belangrijk is dat je iets doet wat je leuk vindt om te toen en dat je daardoor regelmatig actief bent. In Wassenaar kun je bij veel sport- en beweegaanbieders gratis een proefles doen, dus kom in beweging! 

Duik de natuur in

Voel regendruppels op je huid, wind die door je haren waait en de geur van echt buiten in de natuur zijn. In Wassenaar hebben we mooie natuur waar veel uit te halen valt. Even een wandeling door de duinen, het bos of over het strand brengt al veel positiefs teweeg. Of je nu zoekt naar mentale of fysieke ontspanning, de natuur in Wassenaar bied je hiervoor de juiste plek.  

Het zien van groen vermindert stress namelijk stress. Met groen bedoelen we hier de bladeren aan de bomen, het gras onder je voeten en de bloemen in de wei. Natuur straalt rust uit en deze rust vloeit vervolgens door naar jou. Zoek voor je wandeling dus het liefst een natuurgebied op waar je weg bent van de bewoonde wereld.   

Hoewel iedereen wel eens behoefte heeft aan alleen zijn, is de natuur opzoeken met z’n tweeën juist een aanvulling. Zo bespreek je wat er in je omgaat en hoef je niet te blijven malen in je eigen hoofd. Het is ook mogelijk om je wandeling te gebruiken als klaaguurtje. Klagen tegen jezelf heeft niet zoveel zin. Ga er dus op uit met een vriend, vriendin, buurvrouw of buurman of familielid en klaag bij hen. Als dat eenmaal de wereld uit is, kan het ontspannen in de natuur pas echt beginnen.  Japanse en Europese wetenschappers toonden bijvoorbeeld aan dat een wandeling in het bos de bloeddruk en hartslag laat dalen, de cognitieve vermogens verbetert en onze creativiteit kan vergroten. Dit verschil is al na 30 minuten merkbaar! 

Doe vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is ook een goede manier om actief te zijn of actief te blijven. Uit onderzoek is gebleken dat vrijwilligerswerk doen gezond is voor mensen. Het levert sociale contacten op die een positief effect hebben op het welbevinden en vermindert de kans op een depressie. Het maakt mensen aantoonbaar gelukkiger. 

Steeds vaker duiken er berichten in de media op over eenzaamheid onder met name ouderen. Het doen van vrijwilligerswerk helpt dus om eenzame gevoelens te verminderen.  Wellicht is het een goed idee om samen met iemand uit je omgeving vrijwilligerswerk te gaan doen? Het is leuk iets voor een ander te doen en geeft voldoening, want het is nuttig werk. 

Wassenaar heeft een eigen vrijwilligerscentrale. Zij kunnen meekijken wat bij je past en waar in de buurt je hulp nodig is.   

Vacaturebank Vrijwilligerscentrale Wassenaar 

Slapen

We slapen maar liefst een derde van ons leven. Dat is niet zonde van je tijd, want slapen is erg belangrijk voor zowel je lichamelijke als geestelijke herstel. Gedurende de nacht, en met het doorlopen van de verschillende slaapfases, krijgt het lichaam de tijd die het nodig heeft om te kunnen herstellen van die dag. Tijdens de nacht geef je dagelijkse gebeurtenissen een plek én pleegt je lichaam het hoognodige herstel aan de lichaamscellen. Wanneer je dus te weinig slaapt, herstelt het lichaam onvoldoende. Door te veel externe druk slapen we minder lang en bouwen we massale slaaptekorten op. 

(Te) weinig slaap zorgt ook voor prikkelbaarheid gedurende de dag, somberheid en weinig puf om iets te ondernemen. Daarnaast neemt het probleemoplossend vermogen en de mogelijkheid dingen te onthouden af, wat ervoor zorgt dat je gedurende de dag slechter kunt leren en denken.  Het heeft ook andere gevolgen voor je gezondheid: 

  • Het risico op overgewicht neemt toe: slaapgebrek zorgt voor meer aanmaak van het honger-stimulerende hormoon ghreline, en voor minder aanmaak van het honger-remmende hormoon leptine. Logischerwijs zorgt dat ervoor dat je overdag meer trek krijgt in eten. 
  • Chronisch slaaptekort (en slaapstoornissen) verhogen het risico op hartfalen, een hoge bloeddruk, diabetes type II en een beroerte. 

Tips voor het ontwikkelen van een slaaproutine: 

  • Ga elke dag op hetzelfde tijdstip slapen en sta elke ochtend op hetzelfde uur op. Lang leve regelmaat.
  • Maak voor jezelf een slaapritueel; dim de lichten alvast, drink een kop thee.
  • Vermijd blauw licht door een boek te lezen of naar rustige muziek te luisteren in plaats van televisie/telefoon.
  • Laat je telefoon beneden.
Positief denken

Ook hoe je denkt heeft invloed op je gezondheid. Wanneer je hoofd vol zit met sombere en negatieve gedachten word je daar niet vrolijk, maar juist gespannen van en het kan zelfs zorgen voor lichamelijke klachten. De reden dat veel mensen de neiging hebben om juist het negatieve aandacht te geven, is dat het een vorm van veiligheid biedt. Deze reactie stamt nog uit de oertijd, waarin het heel belangrijk was op het negatieve te letten en dat te onthouden voor onze overleving. Je zou plots een sabeltandtijger tegen het lijf kunnen lopen! 

Maar als je eenmaal in een negatieve gedachtenspiraal zit, kunnen je gedachten wel met je op de loop gaan. Angst bepaald en je gaat er ook naar gedragen. Je gaat bevestiging zoeken voor je negatieve gedachten en die vind je altijd wel. En daarmee versterk je de negatieve gedachten. 

“Wat je denkt is wat de wereld je brengt!” 

Elke gedachte lokt een biologische reactie uit en daarna volgt een emotie. Die emotie kan geluk zijn, of in het geval van  te veel stress zou die emotie boosheid kunnen zijn. Onze gedachten worden dus ons gedrag. Positief denken leidt tot een positieve benadering van zaken en dat leidt tot positieve resultaten. Positief denken is, met andere woorden, niet focussen op wat er fout gaat, maar op wat er goed gaat. Het heeft ook te maken met de waarde van een les inzien. Ga je de fout in? Dan kan je daar eindeloos verdrietig, boos of moedeloos van worden, maar je kunt ook focussen op wat je geleerd hebt. Dat is een positieve instelling. Een tegenslag is iets dat je overwinnen kunt en waar je van kunt leren. Positief denken is dus niet hetzelfde als de feiten proberen te negeren. Meditatie kan helpen om die cyclus van gedachten en emoties, die weer een bepaald gedrag als gevolg hebben, te doorbreken. Je wordt steeds minder 'slachtoffer' van je onbewuste gedachten en kunt veel sneller je humeur en je mindset zelf gaan sturen. Door positief denken ben je uiteindelijk lichamelijk, geestelijk en emotioneel beter in balans en dat heeft een positief gevolg op je gezondheid.  

Tips om beter te slapen

Contact

Wil je meer weten over Fit in Wassenaar? Heb je een idee om bij te dragen aan activiteiten voor een gezonde leefstijl voor onze inwoners?

Mail ons op info@fitinwassenaar.nl

of vul het contact formulier in.

Stel een vraag