Ook hoe je denkt heeft invloed op je gezondheid. Wanneer je hoofd vol zit met sombere en negatieve gedachten word je daar niet vrolijk, maar juist gespannen van en het kan zelfs zorgen voor lichamelijke klachten. De reden dat veel mensen de neiging hebben om juist het negatieve aandacht te geven, is dat het een vorm van veiligheid biedt. Deze reactie stamt nog uit de oertijd, waarin het heel belangrijk was op het negatieve te letten en dat te onthouden voor onze overleving. Je zou plots een sabeltandtijger tegen het lijf kunnen lopen!
Maar als je eenmaal in een negatieve gedachtenspiraal zit, kunnen je gedachten wel met je op de loop gaan. Angst bepaald en je gaat er ook naar gedragen. Je gaat bevestiging zoeken voor je negatieve gedachten en die vind je altijd wel. En daarmee versterk je de negatieve gedachten.
“Wat je denkt is wat de wereld je brengt!”
Elke gedachte lokt een biologische reactie uit en daarna volgt een emotie. Die emotie kan geluk zijn, of in het geval van te veel stress zou die emotie boosheid kunnen zijn. Onze gedachten worden dus ons gedrag. Positief denken leidt tot een positieve benadering van zaken en dat leidt tot positieve resultaten. Positief denken is, met andere woorden, niet focussen op wat er fout gaat, maar op wat er goed gaat. Het heeft ook te maken met de waarde van een les inzien. Ga je de fout in? Dan kan je daar eindeloos verdrietig, boos of moedeloos van worden, maar je kunt ook focussen op wat je geleerd hebt. Dat is een positieve instelling. Een tegenslag is iets dat je overwinnen kunt en waar je van kunt leren. Positief denken is dus niet hetzelfde als de feiten proberen te negeren. Meditatie kan helpen om die cyclus van gedachten en emoties, die weer een bepaald gedrag als gevolg hebben, te doorbreken. Je wordt steeds minder 'slachtoffer' van je onbewuste gedachten en kunt veel sneller je humeur en je mindset zelf gaan sturen. Door positief denken ben je uiteindelijk lichamelijk, geestelijk en emotioneel beter in balans en dat heeft een positief gevolg op je gezondheid.