Minder wijn
en meer water

Gewoonte of bewuste keuze?

Alcohol verhoogt het risico op ziekten

Het lijkt er op dat matig alcoholgebruik (maximaal 1,5 glas per dag) de kans op hart- en vaatziekten en dementie verkleint. Iedere dag lekker een wijntje of een flesje bier dan maar? Helaas, alcohol verhoogt wel het risico op andere ziekten.  

Zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat door alcohol de kans op diverse soorten kanker kan toenemen. Denk aan borstkanker, mond- en keelkanker, slokdarmkanker, longkanker en kanker aan de endeldarm. Ook bewezen: als je gedurende een langere tijd veel alcohol drinkt, kun je leveraandoeningen en zelfs leverkanker krijgen. Ook vergroot alcohol je kans op diabetes type 2. Daar merk je natuurlijk niet direct iets van als je alcohol drinkt. Dit zou kunnen gebeuren in de toekomst.

Alcohol heeft wel direct een schadelijk effect op je immuunsysteem, doordat het de kwaliteit van je immuuncellen verslechterd. Bijvoorbeeld in de longen, waar daarnaast ook de trilhaartjes worden vernietigd door alcohol inname. Alcohol bevordert ook ontstekingen in je lijf, zoals in je darmen. Door alcohol te drinken, heb je een ontsmettend effect in je darm en dat is nou juist een plaats die niet ontsmet moet worden. Bacteriën in je darm zijn juist heel belangrijk voor een goede weerstand. Dus drink niet elke dag, sla af en toe een weekje over en denk eraan dat alcohol inwendig meer kwaad dan goed doet.

Tips om minder alcohol te drinken

Geen of minder alcohol drinken is dus goed voor je immuunsysteem en ook voor de kwaliteit van je slaap. Zorg er gedurende dag wel voor dat je genoeg water drinkt. Hierdoor blijf je goed gehydrateerd en kunnen onder andere afvalstoffen je lichaam gemakkelijk verlaten.   

De Gezondheidsraad heeft alle voors en tegens op een rijtje gezet. En daaruit is het nieuwste advies gekomen: drink liever geen alcohol en als je al drinkt, dan niet meer dan 1 glas per dag. 

Vaak is alcohol drinken zo’n gewoonte geworden, dat het lastig is om te minderen. Daarom hier wat tips om minder alcohol te drinken  

Minder alcohol gaat makkelijker als je met jezelf afspraken maakt die bij jou passen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af: 

  • Ik drink alleen nog maar als ik met iemand samen ben. 
  • Ik drink alleen nog maar op zaterdag en zondag. 
  • Ik drink alleen nog maar tijdens een uitje. 
  • Of juist: als we op pad gaan, stel ik voor dat ik de BOB ben, zodat iedereen weet dat ik een alcoholvrij feestje heb. 
  • Ik vraag altijd een glas water naast mijn glas wijn. Of ik wissel drank en water of fris met elkaar af. 
  • Ik neem alleen een aperitiefje in het weekend en drink verder bij de maaltijd niets. Of: ik neem in het weekend een glas als het eten op tafel staat. 
  • Ik drink een maand niet (in januari willen er vast mensen met je mee doen. Die maand staat bekend als dryjanuary met de campage IkPas). 
  • Ik neem alleen nog maar een mooi glas wijn bij een diner, waar ik dan extra van geniet. Goedkope ‘ranjawijnen’ tijdens een stapavond laat ik staan. 

Zet je alcoholgebruik op pauze

Meld je aan op ikpas.nl en daag jezelf en je omgeving uit om een maand niet of minder te drinken en kijk wat het met jou doet!  

Contact

Wil je meer weten over Fit in Wassenaar? Heb je een idee om bij te dragen aan activiteiten voor een gezonde leefstijl voor onze inwoners?

Mail ons op info@fitinwassenaar.nl

of vul het contact formulier in.

Stel een vraag