Valpreventie kaartje

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een val!

09-02-2024

De oorzaken van vallen zijn erg verschillend. Denk aan een scheve stoeptegel, maar ook door verslechterd zicht of gehoor, medicatie gebruik of afnemende spierkracht. Wel duidelijk is, is dat een val grote impact heeft! Weet u wat uw valrisico is? Doe de korte test.

Zo lang mogelijk gezond blijven, dat wil toch iedereen? Een val kan dit in gevaar brengen. Hieronder kunt u een inschatting maken van uw eigen valrisico:

Bent u de afgelopen 12 maanden gevallen? Ja / Nee
Bent u bezorgd om te vallen? Ja / Nee
Heeft u moeite met bewegen, lopen of balans houden? Ja / Nee

Bij Ja op een of meer vragen, dan heeft u een verhoogd valrisico.

Heeft u vragen hierover of heeft u een verhoogd valrisico? Neem dan contact op met Fit in Wassenaar via de gele "contact" knop (rechtsboven). Sandra Ruitenbeek is sinds januari werkzaam bij Fit in Wassenaar als lokale coördinator valpreventie. Zij zal daarna contact met u opnemen voor een passend aanbod.

Heeft u een laag valrisico en wilt u wel preventief aan de slag om vallen te voorkomen? Kijk dan eens bij Sportvereniging Snel en Lenig. Zij gaan een training Veilig Bewegen aanbieden op woensdagavond. Neem voor meer informatie contact op via info@snelenlenig.nl. Ook SMOW heeft vanuit het Ouder met Power Programma interessante activiteiten die hierbij aansluiten. 

Gelukkig kunnen we dus zelf wat doen om het risico op een val voorkomen. Dit kan door aan de slag te gaan met je conditie en fitheid en door in huis aanpassingen te doen die een val voorkomen. Hieronder een aantal tips:

- Train uw evenwicht en spierkracht; sta een aantal keer op uit uw stoel

- Laat uw medicijnen controleren

- Eet lekker en gezond

- Controleer uw ogen

- Draag goed passende schoenen

- Maak het huis veilig; voldoende verlichting en snoeren wegwerken

Begin op tijd met gezond ouder worden!