Lees hier het verhaal van Tanzi, deelnemer cursus Cognitieve Fitness

30-03-2023

Cognitieve fitness is tijdens het bewegen bewust je hersenen aan het werk zetten met uitdagende oefeningen. Onder andere professor Eric Scherder heeft ons laten kennismaken met het effect van bewegen op de hersenen en het beheersen van impulsen. Dit even als inleiding, want in Wassenaar in de ruime activiteitenruimte van het Sterrenbad is in februari de cursus Cognitieve Fitness begonnen. 

Onder de inspirerende leiding van Victor Verwoerd volgen 18 cursisten deze 3 maanden durende training. Het enthousiasme is groot. Dat is te merken aan het feit dat er niemand is afgevallen en aan de gesprekken na afloop bij de koffie of thee. De sfeer is prima ondanks dat het moeilijker blijkt dan men denkt. De vaak tegengestelde bewegingen van vingers, handen, armen en benen leiden vaak tot verwarring.

Na een warming up van ons lichaam storten we onze hersenen erbij met oefeningen die gepaard gaan met beweging of louter geheugenopdrachten door het oplossen van kleine puzzels, tekeningen, rekensommen en woorden. Men werkt alleen, in tweetallen of groepjes Natuurlijk heeft men ons verteld dat het geen remedie is ter voorkoming van dementie, maar het is zuiver een gecombineerde geheugen /bewegen training. De kracht van bewegen, het uitdagen van de hersenen, ontspanning en plezier. Samen bezig zijn zonder wedstrijdelement geef ook saamhorigheid, ieder heeft zijn zwakke punten en begrip voor elkaar krijgt men spelenderwijs. Natuurlijk is een coach als Victor heel belangrijk, hij stimuleert iedereen op prettige wijze, vol humor en toewijding. De cursus loopt tot eind mei. Daarna zullen we zonder ballen, touwen, matjes en kegels zelf onze hersenen in stand moeten houden. Intussen zijn wij wel geduchte tegenstanders van de professoren Einstein en Scherder geworden.  Deze cursus wordt georganiseerd door de W.O.B in samenwerking met het Sterrenbad en Fit in Wassenaar. Ondersteund door WASBO, FWO en SMOW. Samen gezond, fit en veerkrachtig!